10 Temmuz 2014 Perşembe

Kitap Yorumu Çerkes Enişte - Mehmet Bican

Çerkes Enişte
Mehmet Bican
Truva Yayınları
Tür-  Anı-roman
Sayfa Sayısı: 358


İthaf Yazısı: Gerçek olay, kişi ve yaşamlardan esinlenerek kurgulanan bu roman; büyük göçlerin acılarını, terk edilen toprakların yangınını, o yangında yitirdiklerini, vatan hasretini son nefesine kadar yüreğinde taşıyanlara ithaf edilmiştir.

Tarihe merakım vardır. Biyografi kitaplarını da çok severim. Gerçek öykülere dayalı filmler diğerlerinden çok daha fazla dikkatimi çeker. Çerkes Enişte, ithaf yazısı  ve anı-roman türü ile " hmmm okumalıyım" dedirtti hemen bana...

II. Dünya savaşı öncesinde başlayıp,Kurtuluş savaşı yıllarına dönen,  İnönü, Menderes dönemi,6-7 Eylül, ihtilaller 1970'lere kadar uzanan olayların kahramanlarının ağzından anlatılmış savaş yılları insanlarının yaşam savaşları..

Söylenecek sözünüz vardır, bazen kendi adınıza bazen de başkaları için, içinizden bir ses der ki haksızlık oldu, yüreğiniz cız eder, sanki bu kitap o yürek yangınına serpilen bir avuç su gibi. Kararlar alırız hepimiz o kararların sonucuna da katlanırız; iyi ise gururlanırız kötü ise pişmanlık duyarız. Öyle pişmanlıklar  da vardır ki yakar geçer ama yine aynı şeyi yaşasanız yine aynı şeyi yaparsınız, sonra da dönüp Levh-i Mahfuz demekten başka bir şey gelmez elinizden. Çaresizce...

Romanın  uzun bir döneme dair çok sayıda kişilerin farklı mekanlardaki  yaşam öykülerini  bir o kadar olayı,duyguyu derli toplu  anlatan ayrıca sürekli merak dürtüsünü ayakta tutan kurgusunu ise çok beğendim.Yaklaşık 100 yıllık bir zaman dilimini o yılların havasını duyumsayarak yaşıyorsunuz, karakterler, olaylar gözünüzün önünde canlanıyor. Yazarın kendi anılarının capcanlılığı, samimiyeti kitabın sahiciliğine çok önemli katkılarda bulunuyor. Kitabın adını aldığı Çerkes Enişte'den ilhamla Çerkeslerden bahsetmeden olmaz şimdi. Çocukluğumdan beri annem kendi anneannesinin Çerkes olması ile övünürdü. Gerekçe Çerkes kızlarının güzel, bir o kadar hamarat, bir o kadar da saygılı olmaları idi. Bir de anlatırdı ne kadar dindar olduğunu anneannesinin.Hepimizin; dindarı,dincisi,deisti,ateisti ile bu topraklarda yaşayan herkesin tam içinden veya kıyısından, köşesinden bulaştığı din konusu da doğal akışı içinde kitapta öyle güzel yer alıyor ki tam da bu ülkede yaşandığı gibi.

Arka kapağına sayfa sayfa okuyarak ulaştığım  her kitabın yazarına bir teşekkür ederim içimden. Ama şimdi alenen edeceğim bu teşekkürü. Teşekkürler Mehmet Bican. Beyninize,elinize sağlık.

Ha bir not daha bu kitap iyi bir film senaryosu olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder